woensdag 13 december 2017

Voorpret is ook in het nu

Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor "in het hier en nu zijn". Helemaal mooi natuurlijk om in een flow te zitten en helemaal op te gaan in wat je doet. Omdat ik niet van de agenda dichtmetselen hou, plan ik eigenlijk zo weinig mogelijk in. Op de dag of het uur zelf zie ik wel waar ik zin in heb en dat werkt prima om optimaal te genieten.

Al zijn er natuurlijk altijd dingen die vaststaan. Bepaalde vieringen en feestdagen bijvoorbeeld. Ze komen ieder jaar rond dezelfde tijd weer terug en ik probeer altijd te genieten op het moment waarop het zover is. Bedenk echter wel dat de voorpret die je hebt met alles organiseren net zo waardevol is en zelfs de toon zet voor het moment suprême. Mensen vergeten soms dat voorpret ook in het hier en nu is. Om in de toekomst te kunnen genieten van een viering, zul je toch in het nu voorbereidingen moeten treffen. En je hebt de kans om het zo leuk mogelijk te maken.

Hoe leuk is het om van tevoren ideeën te verzamelen voor de sinterklaas of kerstcadeaus van de kids? Een budget te maken, ze aan te schaffen en er zorg aan te besteden om het mooi in te pakken? Boodschappen te doen, afspreken met familie hoe en waar je het gaat vieren? Alles om straks die blije gezichten te zien?

Hoeveel mensen zuchten en steunen dat ze nog van alles moeten regelen voor zulke dagen? En genieten er dus niet van, maar maken er een to-do list van dat afgevinkt moet worden? Ik moet nog een kalkoen kopen voor kerst en dan nog door naar de bakker. O, en de kerstkaarten moet ik ook nog schrijven.

Je moet natuurlijk helemaal niets, veel dingen wil je zelf. Leer dus te genieten van alles wat je wilt doen. Zodat je voorpret kunt hebben en er niet tegenop ziet. Begin gewoon op tijd zodat je niet hoeft te haasten om alles op tijd af te krijgen. En besef ook dat het allemaal niet perfect hoeft.