woensdag 13 december 2017

Het buitenbeentje zijn als kracht

Vandaag deel ik met jullie mijn tips om je als buitenbeentje niet alleen staande te houden in deze maatschappij, maar er hopelijk ook nog in te floreren.

Ik ben altijd een buitenbeentje geweest en zal dat ook altijd blijven. Is dat een keuze? Ik denk deels wel en deels niet. Iedereen is nou eenmaal een pakketje met uiterlijke en innerlijke kenmerken. En dat pakketje samen bepaald toch hoe anderen op je reageren. En dan heb je ook nog hoe je daar zelf tegenover staat. Hoe anderen op je reageren daar kun je dus niets mee, maar wel hoe je er zelf over denkt en mee omgaat.

Met mijn uiterlijk is niets mis vind ik, al zijn er wel wat grappige effecten die anderen je zeker laten weten. Had ik me aangepast aan de heersende cultuur wat betreft uiterlijk en hoe je je behoort te gedragen, wie weet hoe het dan was gelopen? Maar ik heb dat niet gedaan. Van kleins af aan had ik dat al. Ik ben ongrijpbaar en ga mijn eigen gang. Als ik ergens niet achter sta, dan doe ik het niet. De keren dat ik wel deed waar ik niet achter stond kan ik me allemaal nog herinneren. Ik had dan later spijt en voelde me steeds minder mezelf.

Je kunt je wel soms eenzaam voelen, ook in een groep. Omdat je anders denkt en afwijkende ideeën hebt. Maar er niet bij horen heeft niet alleen nadelen. Voordeel is dat het alleen maar makkelijker wordt om je niet aan te passen aan de heersende normen en meer je eigen gang kunt gaan. Je kunt dingen (al dan niet openlijk) ter discussie stellen die anderen niet zien of niet durven.

Het leven dat ik nu heb, heb ik te danken aan mijn keuze om me niet aan te passen en ook vrijwillig het buitenbeentje te zijn:
 • Toen ik 15 was wel met het broertje van mijn zwager verkering krijgen. Ondanks dat mijn toenmalige vriendinnengroep kritiek had en ook de familie er niet om stond te springen. Hij is nog steeds mijn man, we zijn al bijna 20 jaar samen en hebben onze verschillende krachten gebundeld;
 • Uit een vriendinnengroep stappen en geen contact meer hebben met bepaalde mensen. Als ze de baas spelen, vooral kritiek hebben, oordelen, jaloers zijn, andere dingen doen waar je moreel niet achter kunt staan of gewoonweg niet bij je passen wat heb je er dan nog aan om te blijven?   
 • Geen uiterlijk vertoon, ondanks de complimenten van anderen toen ik wel make-up op had, sieraden droeg, mijn haar verfde en sexy kleding aan trok. Als je jezelf bent op natuurlijke wijze zie je er altijd leuk uit.
 • Stoppen met werken. Als je niet achter het beleid kunt staan of het op anderen manieren niet bij je past, maak dan dat je weg komt als dat financieel kan. 
 • Zelf voor de kinderen zorgen als dat financieel kan. Waarom anderen dat toevertrouwen? Anderen die je niet kent? Je kunt het echt zelf het beste, omdat je je kinderen zelf het beste kent. Je kinderen zullen je er dankbaar voor zijn, die willen niets liever dat je er bent. 
 • Minder consumeren. Waar de norm in deze maatschappij blijven consumeren is, er niet aan mee doen. Tevreden zijn met wat er al is en als je iets nodig hebt zelf nadenken en tweedehands kopen, lenen, huren, maken of delen.
 • Ook al zegt de dokter dat er niets is, toch op jezelf vertrouwen. De dokter weet ook niet alles en maakt ook fouten. Alle keren dat er iets met mijzelf of de kinderen niet in orde was, was er ook echt iets aan de hand.
 • Niet naar het consultatiebureau gaan behalve voor inentingen. Wegen en meten kunnen we zelf wel en een grafiekje invullen ook. De schooldokter heeft van ons ook geen toestemming. We zijn wijs genoeg om zelf dingen te signaleren en dan aan de bel te trekken.
 • Kleding aan doen waar jij je lekker in voelt. Ik heb iets met foute printjes, die ik bij de kringloopwinkel op de kop tik. Ik krijg er vaak reacties op, deels negatief en deels lachend. Ik vind het allemaal prima. 
 • Mensen van social media verwijderen. Mensen die ik nooit meer zie of niets mee heb, die heb ik verwijderd. Zodat ik tijd en aandacht kan besteden aan degenen die wel belangrijk voor me zijn.
 • Verhuizen ondanks dat je daar al lang woont en je van alles daar geïnvesteerd hebt. Maar als je buren dingen doen die niet door de beugel kunnen, kun je beter vertrekken. Ondanks dat iedereen zegt dat het toch zonde is van de tijd en geld die je in het huis hebt geïnvesteerd.  
 • Kritisch zijn over deze maatschappij en het schoolsysteem. Het aankaarten als je benadeeld wordt. Als je kind zich verveelt op school en het niet naar zijn zin heeft. Het gesprek aangaan en je kind laten testen zodat het aangepaste leerstof krijgt. 
 • Het huis niet perfect schoon of op orde hebben (van wie moet dat?) Ik lees gewoon liever een boek of speel een spelletje met de kinderen. Dat vind ik veel leuker en waardevoller.

Het klinkt misschien alsof ik niet vriendelijk ben, maar het tegendeel is waar. Ik ben een gevoelig en vriendelijk mens en ga goed met anderen om. Ik probeer altijd de harmonie te bewaren, maar als die zoek is schroom ik niet om te proberen die harmonie wel te krijgen. Misschien niet altijd even tactisch, maar ik doe mijn best. En ik denk graag zelf na, als ik ergens het nut niet van zie, dan doe ik het niet. Zo zie je maar, een buitenbeentje zijn is een kracht. Je kunt het leven leiden waar jij echt gelukkig van wordt.