woensdag 20 december 2017

Goede voornemens laten slagen: ken jezelf en hou het eenvoudig

Ik heb ieder jaar weer goede voornemens. Afgelopen jaar was dat: accepteren. Het is geen punt op je to-do lijstje, dus je kunt het niet afstrepen als je het hebt gehaald. Maar het is iets waar je je leven lang aan werkt. Ik kan wel zeggen dat het steeds een stukje beter gaat met accepteren. Van mezelf, anderen en situaties die ik niet kan veranderen. Dus ik ben blij dat ik leer en op die manier vooruitgang boek.

Verder heb ik vaak nog goede voornemens die met gezondheid te maken hebben. Zoals gezond eten en meer bewegen. Ook al doe ik dat eigenlijk al heel goed, het kan nog beter. Wat je voornemen ook is: mijn eerste tip is "ken jezelf goed". 

Als voorbeeld: ik droomde vroeger dat ik iedere dag naar de groenteboer zou gaan, de bakker, de slager etc. En dan geweldige dingen zou gaan maken. Ja, ik hield van dat gedroomde beeld van mezelf. Feit is alleen dat ik niet zo in elkaar zit. Ik hou al niet van de wekelijkse boodschappen in de supermarkt doen. Af en toe wel, om weer eens iets nieuws te ontdekken en uit te proberen. Ik ben ook geen keukenprinses, zou het best willen, maar heb er geen zin in op dit moment om me er echt in te verdiepen. Kijk, dat is jezelf kennen en eerlijk zijn.

Ook het idee om te gaan sporten is mij niet vreemd. Maar ik ken mezelf, als iets vastligt voel ik me niet vrij (genoeg). Het voelt als een punt op mijn to-do list en daar heb ik dus geen zin in. Ook zie ik mij niet in de sportschool op de loopband of aan de roeimachine. Dan ga ik liever echt roeien of buiten een rondje rennen. Meer bewegen doe ik door zoveel mogelijk alles lopend of op de fiets te doen en wekelijks met een vriendin en haar hond een groter stuk te wandelen. Als het doel meer bewegen is, hou ik het liever eenvoudig. En dat is dan ook mijn tweede tip.

En zo is het eigenlijk met alles. Je kunt het voor jezelf heel ingewikkeld maken. Sporten waarbij je van alles nodig hebt en moet aanschaffen. Met een sportschool abonnement van X euro's. Waar gek genoeg veel mensen met de auto heen gaan (dat vind ik altijd komisch om te zien).

Dus wil je meer gaan bewegen, kom dan gewoon uit je luie stoel en doe iets, maakt niet uit wat.

Wil je gezonder gaan eten en drinken? Eet en drink dan wat je ook zo in de natuur zou kunnen vinden, vangen of jagen.

Een gezondere financiƫle situatie krijgen? Stop met het kopen van dingen die je niet nodig hebt en ga als dat kan (meer) werken.

Muzikaler worden? Ga zingen, want je stem heb je altijd bij je. Is de akoestiek niet goed, zing dan onder de douche ;) Of trommel met je vingers en handen op alles wat voorhanden is. 

Een vriendschap of relatie krijgen? Kom uit je luie stoel en zoek contact met mensen. 

En zo kun je dat op alles toepassen. Let wel, bij ernstige zaken heb je misschien hulp nodig. Denk aan verslavingen, schulden, geweld. Maar bij de meeste mensen loopt hun leven prima, zij willen alleen de puntjes op de i zetten en dan voldoet eenvoud en jezelf kennen prima.