woensdag 13 december 2017

Een boekenwurm zijn

Ja, ik ben een echte boekenwurm. Niet altijd geweest, tenminste dat idee heb ik. Mijn zus had vroeger op haar kamer bijvoorbeeld een super dikke omnibus staan, waarvan ik al moe werd als ik het zag. Niks voor mij. Ook de belerende boekjes van school, vaak met christelijke inslag deden mij niks. En ook niet van die boekjes met Jip en Janneke taal op een bepaald leesniveau, duidelijk bedoeld om je wat te leren. Veel te saai en braaf allemaal.

In de kleuterklas had ik 1 boek die ik geweldig vond. Het muizenboek van Nans van Leeuwen. Toen hij afgeschreven was heb ik het gehad van de juf, omdat zij wist dat ik er dol op was. Ik heb het heel lang nog gehad en ik weet het nog vrijwel uit mijn hoofd. Het ging over muizenkinderen die op pad werden gestuurd door hun moeder en natuurlijk gewaarschuwd voor van alles, maar die muizen wisten dus alles te verknoeien. Of ze nu eten moesten halen of verf voor het muizenhol of 's nachts buiten gingen rondlopen en rover rat tegenkwamen. Ze luisterden niet, of hadden pech, het was in ieder geval machtig mooi! Maar alles kwam op het einde toch nog op zijn pootjes terecht.

Met taal had ik niets. Boom- roos-vis en spelling, hakken en plakken. Herhalen en herhalen. Woordpakket heette ons boek van dictee. Zinnen ontleden. Oersaaie leerstof allemaal. Verplichte kost lezen met een leesmoeder. Ik heb mij vaak verveeld en keek op de klok of het al tijd was om naar huis te gaan. Ook rekenen vond ik een verschrikkelijk iets. Ik kon het wel, was een gemiddelde leerling, maar vond er geen bal aan. Gelukkig waren er wel wat leuke vakken op creatief gebied: tekenen, verhalen schrijven, toneel, handvaardigheid en muziek. Maar dat had je vaak maar kort.

Zelf kiezen heeft bij mij altijd voorop gestaan, dus de bibliotheek vond ik geweldig. Vooral de boeken van Roald Dahl waren favoriet en zijn dat nog steeds. Ik heb ze bijna allemaal en lees ze nog regelmatig. En Ronja de Roversdochter natuurlijk. Verder verslond ik vooral stripboeken.

Daarom heb ik de kinderen ook nooit Avi boekjes laten lezen. Ik las voor wat zij zelf leuk vonden en wat ik zelf bijzonder, spannend of fantasierijk vond. Of het daardoor komt weet ik niet, maar ze konden op jonge leeftijd al geweldig goed lezen, hebben een grote woordenschat en vooral hebben ze heel veel plezier in het lezen :)

De reden dat het soms een paar weken stil is op mijn blog is dan ook dat ik weer bezig ben met het lezen van een stapel boeken. De laatste tijd heb ik er 4 gelezen: Hoe word je een stoïcijn?, Het Happiness Project, de Schaakmachine en Hemelvaart. Boeken over filosofie, persoonlijke ontwikkeling, fictie en non-fictie: ik lees alles door elkaar. En in 4 boeken ben ik nog bezig: Misschien wisten zij alles van Toon Tellegen, de Tao te King en twee boeken over Mindfulness. Wel handig met een boek & ruil kastje dat ik voor de deur heb, er staat altijd wel wat moois. Ook bij de kringloopwinkel vind ik regelmatig wat.

Koester het als je een boekenwurm bent. Je even in een andere wereld begeven. Te leren en te genieten. Je te verbinden met de hoofdpersonen, de emoties in het boek te beleven. Het is een mooi seizoen om vaak in een boek te duiken. Het weer is guur en je keert letterlijk en figuurlijk naar binnen. Een boek lezen dat je leven op dat moment weerspiegelt, is helemaal top. Zo lees ik graag rond de kerst het boek over Hygge. Er zijn zoveel mooie boeken en komen ook steeds mooie nieuwe boeken uit. Ik maak een verlanglijstje en soms heb ik geluk er eentje tegen te komen tweedehands. Heel soms koop ik er eentje, maar ik vind ze nogal duur dus dat doe ik niet graag. Maar goed, af en toe een boek, het tijdschrift Flow en knutselmateriaal daar word ik nou eenmaal blij van.