woensdag 22 november 2017

10 Kleine genoegens die mijn leven leuker maken

De maand november: het is snel donker 's avonds, het weer is vaak regenachtig. Maar ik geniet van het seizoen en deel met jullie vandaag welke dingen mijn leven momenteel een stuk leuker maken:
 1. Vetbollen voor de vogels. Ik heb ze opgehangen aan een lat boven de poortdeur, zodat ze veilig kunnen eten. Ik moet erg lachen om de kauwen die het liefst alles in 1 dag op snaaien en heel slim de vetbol omhoog halen met hun poot, zodat ze hem op de lat kunnen eten. Lekker makkelijk :) En de pimpelmezen en koolmezen hoor ik eerder dan ik ze zie, hun gekwetter en hoe schattig klein ze zijn. Ik geniet ervan met volle teugen.
 2. Groen in huis & tuin. Ik kocht maanden terug een plant en die bleek 4 stekjes te hebben. Ik kreeg stekken van mijn ouders en een gratis vetplant in het tuincentrum. Al met al staan er ongeveer 15 groene planten door het hele huis en dit geeft zo'n fijn gevoel. Ik zorg goed voor ze, haal met geduld het stof van de blaadjes af. Ook buiten staan een aantal planten die nu mooi zijn, zoals een blauwspar. En dan rond de kerst de boom eventueel versieren met de kids met dingen uit de natuur. 
 3. De kinderen zien en horen spelen. Ze bouwen hutten met stoelen, tafels en dekens. En zetten hoge stemmetjes op als ze met hun knuffels spelen. Ik geniet ervan, ze zijn 8 en bijna 10 dus ik vind het leuk dat ze nog zo lekker speels zijn.
 4. Een dag(deel) niks op de planning. Heerlijk om niets te hoeven. Als je een gezin hebt, is het helemaal lekker om af en toe ook alleen thuis te zijn, zodat je in alle rust je eigen ding kan doen. Naar buiten kijken naar de vogels, lezen, schrijven. Het is maar net wat ik wil op dat moment. Ik plan sowieso het liefst zo min mogelijk in, hou er niet van met agenda en de klok te leven. Maar sommige dingen moeten nu eenmaal en dat is oké. Voor de invulling van de vrije tijd wel ideeën hebben, maar niks vastzetten, dat werkt bij mij het beste. Dat geeft je dat gevoel van vrijheid. Je binnen terugtrekken met een dekentje is in het najaar een stuk makkelijker dan in het voorjaar, dus doe er je voordeel mee!  
 5. Gedeelde vreugde/ passies. Wandelen met een vriendin uit de buurt en naar kringloopwinkels met mijn vader. Met mijn moeder de hond uitlaten. Het zijn pleziertjes die ik iedere week probeer te doen omdat ik er dol op ben en ik ook dol op die mensen ben :)
 6. Afzien. Zeiknat regenen en dan koud en doorweekt thuiskomen. Warme kleding aan en eventueel een warme douche. Dekentje met een kop warme thee of chocolademelk. Het voelt zoveel beter als je eerst hebt afgezien. Door het contrast van ongemak naar gemak waardeer je het meer.
 7. Offline zijn. Erg lastig in deze maatschappij, maar ik probeer om mezelf te begrenzen op dit gebied. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer, maar als het lukt dan heb je dus tijd en aandacht om echt contact te maken met jezelf of met anderen. Lees een boek, besteed tijd aan een hobby, spreek wat met iemand af of stuur een kaartje. 
 8. Naar buiten gaan. Frisse lucht + beweging + de natuur + contact met anderen = een win-win-win-win combinatie. Je groet buurtgenoten, maakt een praatje. Je voelt je verbonden met de natuur en met anderen.
 9. Op je eigen manier bijdragen. Vroeger heb ik vrijwilligerswerk gedaan op verschillende gebieden. Ik zou dat weer kunnen gaan doen, maar er zijn ook andere manieren om een steentje bij te dragen die beter bij me passen. Ik heb nu al een tijdje een boek & ruil kastje voor de deur staan waarmee ik hoop op een positieve manier aan een sterker buurtgevoel bij te dragen. Ik zoek het nu dus dichter bij huis. Door een goede buur te zijn, het bespreken van leuke dingen met de buren en zaken die spelen in de buurt. Samenwerken als er iets aan de huizen of tuinen moet gebeuren etc. We zijn er voor elkaar en dat voelt goed.    
 10. Creëren. Ik ben dol op knutselen, dus het maken van surprises met de kinderen samen, is voor mij echt geweldig. En dan de gedichten maken, wat ook een waar genoegen is. Het ligt eraan voor wie het is. Voor kinderen verwerk ik er graag grapjes in en voor volwassenen gebruik ik wat hardere humor vaak passend in de tijdgeest.

  Er zijn nog veel meer genoegens, maar bovenstaande doet mij momenteel echt goed. Ik heb nog een bonus genoegen namelijk: eten van het seizoen = heerlijk zoals stoofpeertjes, stamppot en kruidnoten. Echt je kunt zaniken over dat het weer slecht is of gewoon leven met de seizoenen en er vol van genieten.