donderdag 12 oktober 2017

De vicieuze cirkel van consumeren

Ik zie veel mensen om mij heen die maar blijven kopen. Ze komen iets leuks tegen en kopen het gewoon, in plaats van te denken: heb ik het nodig? Ze blijven maar kopen tot het huis dichtgroeit. En dan is het opeens: Help het huis is te klein! We moeten een uitbouw! Een opslag! Verhuizen naar een grotere woning! 

Ze zitten gevangen in de vicieuze cirkel van de consumptiemaatschappij. Het idee dat ik daarbij krijg: een rat die rond raced in zijn tredmolen. Mensen denken vrij te zijn, dat ze zelf kiezen hoe ze hun leven inrichten. Maar in feite laten ze hun leven dicteren door trends, verwachtingen van hunzelf en van anderen. Ze moeten veel werken om het allemaal te kunnen bolwerken. Als je op die manier leeft betekend stilstaan automatisch achteruitgang.

Kom dus gewoon van het rad af! En doe er niet aan mee. En als je dan echt iets nodig hebt, dan ren je voor je plezier een paar rondjes in het rad. Of je blijft in het rad, maar past je tempo aan tot een fijne wandeling. Als er meer ratten in het rad zitten, dan rennen ze je of heel hard voorbij of ze denken: wat loopt die langzaam, eens kijken waarom. Wie weet passen ze ook hun tempo aan en lopen gezellig met je mee. Echte ratten botsen doelbewust op je of gaan achter je lopen en proberen je op te jagen. Maar dat zijn de zielige ratten, dus die negeer je gewoon. 

Koop dus eens een tijdje niets. Niets nieuws en niets tweedehands. Waardeer wat je al hebt. Repareer als dat kan. Wellicht kom je er zelfs achter dat je zonder kunt, dus dat het niet vervangen hoeft te worden. Dat dingen niet gebruikt worden en dus weg kunnen.