donderdag 12 oktober 2017

Buy Nothing New Month oktober

Er is jaren geleden een initiatief opgestart: Buy Nothing New Month. Deze vindt in oktober plaats. Ook heb je een: Buy Nothing Day, een dag eind november. In Nederland wordt er volgens mij niet echt actief meer aan gedaan, maar in Australiƫ en de VS en wellicht ook in andere landen wel.

Hoe goed de bedoeling ook is, een dag niets kopen is een lachertje en een maand niets nieuws kopen wat mij betreft ook. Hoeveel mensen hamsteren flink de maanden daarvoor en laten zich de maanden daarna weer volledig gaan? Ik denk niet dat er dan een lichtje gaat branden om het consumptiepatroon voorgoed aan te passen. En als je je mandje met tweedehands spullen blijft vullen of tweedehands verkoopsites blijft afstruinen dan mis je ook het doel volgens mij.

Als je echt iets nodig hebt, dan is proberen te lenen of gratis te krijgen een optie. Moet je het echt kopen, dan is tweedehands ook prima als de kwaliteit goed is. Lukt dat ook niet, geef dan liever iets meer uit aan een nieuw product als dat de kwaliteit ten goede komt, want dan doe je er ook langer mee.

Soms kom je er ook achter dat je zonder kunt. Onze staande lamp was pas stuk gegaan en toen hij weg was, werd hij niet noodzakelijk gemist. Hij gaf wel mooi licht hoor, maar met de plafondlampen en kaarsen die we hadden was het ook best gezellig.

Waar zit de grens van nodig hebben? Je mag wel boodschappen, medicatie en verzorgingsproducten kopen. Wat logisch is, al vind ik dat laatste ook een ruim begrip. Ik vind make-up niet nodig, maar ik gebruik het dan ook nooit. Om bepaalde sporten of hobby's te kunnen uitoefenen heb je ook wel eens wat nodig. Moet je jezelf dat ontzeggen? Dat denk ik niet, maar kijk ook daarbij goed wat echt noodzakelijk is.