maandag 11 september 2017

Tips om chaos uit te bannen

Tijdens de zomervakantie heb ik het heel fijn gehad. We zijn thuis gebleven, ik hoefde niet op de tijd te letten en ik had een stapel boeken tot mijn beschikking. Het was heerlijk simpel. Bij slecht weer me nestelen in de stoel en aan 1 stuk door lezen en bij goed weer lekker buiten vertoeven. Vaste afspraken waren er niet, dus 6 weken niet in de agenda kijken.

En dan de stand van zaken nu de scholen en het werkleven alweer een aantal weken begonnen zijn. Je zit weer op je automatische pad en alles lijkt even belangrijk. Je let de hele dag op de tijd omdat je niet te laat bij afspraken wilt zijn en komt daardoor niet in een flow. De concentratie is slecht, je laat je afleiden door onbenulligheden. Alles moet snel want daarmee denk je tijd te winnen maar dit zorgt alleen maar voor nog meer stress. In het weekend zijn er altijd sociale verplichtingen, heb je zelf iets ingepland of zijn er huishoudelijke taken. En als je thuiswonende kinderen hebt, dan maakt dat alles nog complexer. Herkenbaar?

Het is chaos in je hoofd en om je heen. Tijd voor echt contact met je dierbaren of tot rust komen is er niet. Tenminste dat denk je. Maar als je goed kijkt waar je tijd aan op gaat kom je tot andere conclusies. Ik zal je een aantal stappen laten zien waarmee je de chaos te lijf kunt.

Stap 1: doe niet aan time management. Het lijkt misschien een rare tip, maar dat is het niet. Als je namelijk heel efficiƫnt gaat werken dan ga je de lege tijd weer automatisch vullen met andere dingen die niet van belang zijn. Dus geen wekkertjes zetten of je agenda dicht metselen om alles gedaan te krijgen. Het gaat niet om zoveel mogelijk gedaan krijgen, maar om de dingen doen die voor jou van belang zijn.

Stap 2: pak een papiertje en schrijf op waar je iedere dag je tijd aan besteed. Als dat lastig is raad ik je aan om het een weekje bij te houden, je zal verbaasd zijn hoeveel tijd je besteed aan zaken die eigenlijk niet belangrijk voor jou zijn. Ik noem maar even op: social media, afspraken met mensen die eigenlijk niet belangrijk voor je zijn, shoppen (op het internet), veel gamen, veel tv kijken. 

Stap 3: bepaal wat belangrijk is voor jou en zorg dat je daar het meeste tijd aan gaat besteden. Maak niet een hele waslijst, maar een aantal punten is genoeg. Als het goed is staat bovenaan contact met dierbaren gevolgd door je passies. Zo niet, dan zou ik nog even goed overdenken wat echt belangrijk voor je is.
 
Stap 4: schrap alles wat niet belangrijk is voor jou. En wat betreft werk waar je niet omheen kunt: kijk of je kan delegeren of wat vaker ergens afwezig kunt zijn.  Schrap vooral dingen die je gigantisch afleiden van belangrijke dingen, zoals het steeds checken van updates op social media, e-mail en nieuwssites.

Stap 5: voer het uit. Het ook daadwerkelijk doen is het moeilijkste want dan moet van je automatische pad af en dat is spannend. Wees je bewust van wat je doet als er tegenslag is (je hebt griep, ruzie met iemand etc.) want dan is het gevaar groot om weer terug te gaan op je oude pad. Doe alles wat je wilt doen op een rustig tempo en met aandacht.

Zelf faal ik regelmatig gigantisch op bovenstaande. Ik weet het allemaal wel, maar stap 5 dat doet je vaak de das om. Met als gevolg dat alles steeds drukker en complexer wordt. Onze maatschappij met de vele keuzemogelijkheden zorgt voor die complexiteit. Probeer daarom keuzes te beperken. Als je het niet weet, kies je gewoon iets en wees je daar tevreden mee. De chaos hoeft niet op alle gebieden in 1 x aangepakt te worden, je kunt je eigen tempo aanhouden.