dinsdag 15 augustus 2017

Jezelf beheersen in de winkel

De laatste tijd zijn er een aantal noodzakelijke spullen kapot gegaan/ te klein geworden, waardoor ik het een en ander moest gaan vervangen. Zover het kan probeer ik het via de kringloopwinkel te regelen, maar dit lukt natuurlijk niet altijd en soms heb je er meteen gebrek aan dus dan moet je wel. Op naar de winkel dus.

Wat een hoop mooie spullen! Gelukkig kan ik me redelijk beheersen. Ik had nog verjaardagsgeld, maar ik vind het altijd lastig om iets voor mezelf te kopen. Dus gaat het vooral op aan spullen die we nodig hebben en waar we allemaal plezier aan beleven.

Ik kan me voorstellen dat het voor de meeste mensen lastig is om zonder iets te kopen weg te gaan. Het is net luilekkerland en de pinpas is zo getrokken. Daarom ga ik liever niet naar de winkels, dan kun je ook niet in de verleiding komen.

Maar als je toch moet, helpt het mij om te bedenken of ik na een tijdje nog net zo blij zou zijn met een aanschaf:
  • Is het iets wat nut heeft? Of is het alleen voor de mooi? Dan staat het over een tijdje waarschijnlijk vooral stof te vangen. 
  • Geweldig speelgoed voor de kinderen? Of is het maar voor even leuk? Is het zo stuk? Is het binnen een paar jaar al te kinderachtig voor hun?
  • Hoeveel werk kost het om iets te onderhouden? Schoonmaken? Water geven?
  • Hoeveel brandstof of energie gebruikt dit? Stroom? Batterijen? Benzine? 
  • Als ik het zat ben, hoe kom ik er dan weer vanaf? Verkopen? Weggeven? Weggooien?
  • Wat kan ik allemaal doen als ik het niet aanschaf? Extra aflossen? Sparen voor nood? Sparen voor de kinderen? Vakantie? Uitje? 

Ik hou van de natuur, van planten in en om het huis, dus dat is me het onderhoud wel waard. Ik koop nog steeds graag cadeautjes voor anderen, als er een gelegenheid voor is. Maar verder probeer ik mijn uitgaven te beperken tot het noodzakelijke. Lukt ook niet altijd hoor, maar koop dan vooral iets wat jou dolgelukkig maakt en waar je iets mee kan zoals iets wat je voor een hobby nodig hebt.