dinsdag 25 juli 2017

Tips voor een eenvoudige zomervakantie

Vandaag deel ik met jullie hoe ik de zomervakantie eenvoudig hou. Omdat wij niet in de zomervakantie op vakantie gaan, is het 6 weken heerlijk thuis vertoeven.

Ik krijg vaak de vraag hoe ik mijn kinderen vermaak tijdens de vakantie. Mijn antwoord is daarop: niet, ik ben namelijk niet van de Firma Nut & Vermaak, dus de kinderen bedenken zelf maar wat ze willen doen. Het is vakantie en dat is wat mij betreft ongestructureerde vrije tijd en vrij zijn van verplichtingen.

De kinderen staan lekker op wanneer zij willen en ik ook. Ze computeren, gaan buitenspelen, spelen in hun kamer, kijken een dvd, spelen met buurkinderen, lezen een boek of knutselen. Wat ze maar willen. Af en toe even herinneren aan het feit dat ze iets te lang al achter de computer zitten, maar dat is het wel zo'n beetje.

Ondertussen doe ik ook waar ik zin in heb. Ik mocht van iemand boeken uitzoeken omdat ze de boekenkast op gingen schonen en nam een aantal juweeltjes mee, dus ik heb me prima vermaakt. Lekker lezen in het zonnetje in de tuin of binnen tijdens slecht weer. Soms doen we samen een bordspel, knutselen wat, maken een thuisbioscoop of houden een watergevecht. Lekker in en om het huis aanrommelen zonder op de klok te hoeven letten.

Mijn man heeft 2 weken vrij en dan gaan we er wel op uit. Dat kan heel eenvoudig zijn zoals fietsen naar een leuke speeltuin of naar het bos en het strand rijden. Daarnaast gaan we 1 keer naar de bioscoop en 1 keer naar een museum en eventueel een dagje naar de huttenbouw om te knutselen. En logeren bij opa en oma en met vriendjes hoort er natuurlijk ook bij. Bezoek aan pretparken en dergelijke doen we het liefst buiten de vakantie om, bijvoorbeeld tijdens een studiedag als het niet zo druk en heet is.

Wij doen in principe 1 ding per dag. Dus wel het museumbezoek combineren met pannenkoeken eten, maar het niet combineren met een andere activiteit. Hierdoor neem je de tijd meer voor het uitstapje en geniet je er meer van.

En dat is onze vakantie wel zo'n beetje. Ongeveer hetzelfde als in de jaren '80 en '90 toen ik kind was. Wij vinden het prima zo. Het is eenvoudig en na die 6 weken kun je echt zeggen dat je tot rust bent gekomen en plezier hebt gehad.