woensdag 28 juni 2017

Kinderboeken met lessen voor een eenvoudig leven

Vandaag deel ik een aantal kinderboeken met jullie, die een minimalistisch sausje hebben. Ik vind ze heel mooi, inspirerend en haal er er vaak wijze lessen uit. Het zijn allemaal al wat oudere boeken.

Le petit Prince - Antoine de Saint-Exupéry. Ik moet bekennen dat ik dit boek pas onlangs heb ontdekt. Op de middelbare school hadden veel kinderen het erover, dat ze het lazen voor hun boekenlijst Frans. Zelf heb ik Frans zo snel mogelijk laten vallen omdat ik er gewoon niets van bakte. 15 jaar later kwam ik echter op internet of in tijdschriften vaak wijsheden uit het boek tegen en die prikkelden mijn nieuwsgierigheid. Ik vond op internet een gratis pdf en heb het boek in 1 keer uitgelezen. Later vond ik bij toeval het boek in de kringloopwinkel. Het boek gaat over een piloot die in de Sahara terecht komt na een noodlanding. Daar ontmoet hij een kleine prins die van een kleine planeet komt. Het is op die planeet eenvoudig omdat hij daar maar een aantal dingen heeft die zijn aandacht vragen, al moet je het wel bijhouden. Dat zijn meteen wijze lessen: een aantal dingen om te hebben en te doen kan genoeg zijn en als je niet regelmatig onderhoud pleegt, groeien de dingen je boven je hoofd. De kleine prins bezoekt een aantal andere planeten waar mensen heersen die het niet zo handig aanpakken, ook hieruit kun je wijze lessen trekken. Onder andere: voel je niet verheven boven anderen, het draait niet om zoveel mogelijk bezitten, volg niet blindelings de regels of de massa. Waar het in het leven werkelijk om draait is vriendschap, neem de tijd om elkaar te leren kennen.  

Ronja de roversdochter - Astrid Lindgren. De boeken van Astrid Lindgren vind ik top omdat kinderen vaak de  hoofdpersonen zijn en er sterke meisjes zijn die hun eigen gang gaan. Dus geen prinsessen gedoe in dit boek, maar Ronja die als dochter van de dominante roverhoofdman Mattis opgroeit in een burcht. Als ze ouder wordt, gaat het leven in de burcht knellen, zij wil de wereld zelf ontdekken. Ze komt soms in lastige situaties terecht, maar ze lost het zelf wel op of krijgt hulp van de rovers. Ze ontmoet Birk, de zoon van de aartsvijand en daar kan ze het goed mee vinden. Maar haar vader is des duivels en neemt hem gevangen. Ronja vindt dat verschrikkelijk. Ze neemt afstand van haar vader en het roversleven, dat niet alleen spullen en geld steelt maar dus ook mensen. Ze gaat met Birk samenwonen in een grot in het bos. Daar kunnen ze het in de zomer lang uithouden en in hun eigen onderhoud voorzien, maar als de winter komt gaan ze uiteindelijk toch terug naar de burcht. De roverhoofdman is eindelijk tot inkeer gekomen en gaat voortaan samenwerken met zijn vijand. Ook in dit boek gaat het over je eigen weg vinden, ondanks tegengestelde belangen en bijbehorende emoties. Geweldig zijn de beschrijvingen over het eenvoudige leven in de burcht en in de natuur. En over de liefde tussen ouders en hun kinderen, het behoren tot een hechte groep en vriendschappen ondanks dat de ouders elkaar niet mogen.

De wind in de wilgen - Kenneth Grahame. Wij hadden dit verhaal vroeger op video en we waren er allemaal dol op, ook omdat mijn vader weleens achter de bank zat om ons tijdens de spannende stukjes te laten schrikken. Het boek kreeg ik van mijn ouders toen ik was geslaagd voor mijn examen. Het verhaal van Mol die hard aan het werk is in zijn huisje, maar er opeens de brui aan geeft en de wereld in het voorjaar gaat ontdekken. Hij ontmoet Rat, iemand die in een eenvoudig huisje aan de waterkant woont, vaak op avontuur gaat in de natuur en goed met anderen kan omgaan. Er gaat een wereld open voor Mol, hij ontmoet de rijke, eigenwijze Pad die iedere keer in beslag wordt genomen door weer een andere nieuwe gadget. Zoals dat nu ook het geval is in onze consumptiemaatschappij. Mol ontmoet ook Das, iemand met leiderskwaliteiten en samen met Rat proberen ze Pad tot inkeer te laten komen. Dat lukt niet, Pad maakt er weer een zooitje van en komt in de gevangenis terecht. Hij is erg gewiekst, ontsnapt en gaat op avontuur. Uiteindelijk komt hij terug bij zijn burcht, maar die is gekraakt door een bende hermelijnen. De vrienden weten uiteindelijk de bende krakers uit de burcht te verdrijven. Pad blijft een opschepper, maar het lukt de vrienden wel om hem een toontje lager te laten zingen. Dit boek draait om vriendschap en er zitten mooie beschrijvingen in van de natuur en het eenvoudige leven. De karakters van de dieren zijn geweldig, ze hebben allemaal wel hun goede en minder goede kanten, al spant Pad natuurlijk wel de kroon omdat hij onuitstaanbaar is in zijn hebzucht.

Daantje de wereldkampioen - Roald Dahl. Ik ben gek op de boeken van Roald Dahl, zowel die voor kinderen als die voor volwassenen. Er zit altijd iets absurds in de verhalen en daar hou ik van. De tekeningen van Quentin Blake maken het natuurlijk nog veel levendiger. Daantje de wereldkampioen geeft voor mij een perfect eenvoudig leven weer, al is er ook tragiek omdat zijn moeder dood is. Daantje leeft met zijn vader in een woonwagen en zijn vader runt een kleine benzinepomp met garage. Het is hard werken, ze hebben het niet breed, maar ze hebben elkaar. Er is een geheime passie van vader, namelijk het stropen van fazanten. Ze verzinnen een plan om alle fazanten van een nare, rijke meneer te stropen. Geweldig zijn de beschrijvingen van het eenvoudige leven in en om de woonwagen en de natuur en de spanning in het nachtelijke bos. Daantje en zijn vader worden door ogenschijnlijk keurige mensen, zoals de dokter, de agent en de vrouw van de dominee, geholpen bij hun missie. Ik vind dat prachtig omdat ik niet aan autoriteiten hecht. Dat je een belangrijke openbare functie hebt, wil nog niet zeggen dat je heilig bent. Het maakt ze menselijker. Dit boek bevat alle ingrediënten van een eenvoudig leven. Het gaat om het leven leiden dat zinvol voor jou is en je richten op de belangrijkste dingen in het leven: liefde, vriendschap, werken om te leven, een passie hebben, eenvoud en de natuur.

Tot zover deze vier geweldige kinderboeken. Het was me een genoegen om ze met jullie te delen en te vertellen wat ze voor mij betekenen.