dinsdag 18 oktober 2016

Tips voor meer tevredenheid

Hoe goed je omstandigheden ook zijn, na een tijdje sluipt er een gevoel van ontevredenheid in je leven. Alles gaat goed, maar je zit een beetje in een sleur en bent op dingen, mensen en activiteiten uitgekeken. In deze maatschappij valt het ook niet mee, omdat er veel prikkels zijn. Via media word je continu met reclames lastig gevallen.

Het gras bij de buren lijkt groener dan bij jou. Andere vrienden of partners lijken aantrekkelijker. Wat je vrienden op Facebook laten zien is tien keer interessanter dan waar jij mee bezig bent. Je ontkomt er niet aan, tenzij je een kluizenaar bent. Dus hoog tijd om beter met alle prikkels om te leren gaan.

Het einde is zoek als je toegeeft aan ontevredenheid. Er is altijd wel weer iets om ontevreden over te zijn, dus als je iets van je lijstje hebt gestreept, dan lonkt er alweer een volgend verlangen. Het kan namelijk altijd beter. Laat dus los al die verlangens en richt je op wat er nu in je leven is en op wat er goed gaat. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om dit iedere dag op te schrijven. Een lijst maken met kleine dingen waar je blij van wordt is ook leuk!

Ook is het belangrijk om te beseffen dat je nooit het hele plaatje ziet. Het gras bij de buren ziet er mooier uit, maar misschien is het op andere gebieden minder leuk. Ga dus niet vergelijken. Daar heeft niemand iets aan. Veel mensen doen hun best om aan de buitenkant het perfecte leven te leiden, maar dit hoeft niet aan de binnenkant zo te zijn. Concentreer je op de vrucht in plaats van op de schil.

Je mediaconsumptie aanpassen helpt ook. Als je veel tijd doorbrengt met het kijken naar programma's op tv of online, dan krijg je een lading reclame voor je kiezen. Minder tijd besteden = minder blootgesteld worden waardoor je niet niet in de verleiding komt om dingen aan te schaffen.

Minimaliseren is ook een manier om meer tevredenheid in je leven te krijgen. Het kaf van het koren scheiden, maakt dat je beter ziet wat je hebt en dat ook meer waardeert. Je hebt meer aandacht voor mensen, spullen en activiteiten die het waard zijn.

Ik vind het zelf ook wel eens lastig, maar meestal ben ik tevreden met wie ik ben en wat er in mijn leven is. Ik wil soms iets gaan kopen of aan een nieuwe hobby beginnen. Maar dan denk ik altijd: stop! Wat is de achterliggende gedachte hiervan? Meestal kom ik tot de conclusie dat ik me heb laten verleiden. Het wordt allemaal zo mooi gepresenteerd. Maar als je realistisch na gaat denken, weet je dat je er niet gelukkiger van gaat worden. En hoef je er dus niet naar te handelen.