dinsdag 2 augustus 2016

De bokashi emmer

Deze maand heb ik twee bokashi emmers gekocht en inmiddels heb ik ze een aantal weken in gebruik. Ze stonden al een tijdje op mijn lijstje.

Het is een mooi systeem. Ik gooi er het gft afval in en strooi daar iedere dag wat van het spul tussen dat helpt de boel te fermenteren. Na een paar weken kon ik het sap aftappen en mengen met water en dat gebruik ik als doping voor mijn planten. Ik had de boel eerst wel een beetje te sterk gemaakt, maar ze zijn er nog niet dood aan gegaan. Nu ik de goede verhouding weet, komt het vast helemaal goed.

Als de emmer helemaal vol is, laat ik hem een paar weken staan. Daarna kan ik wat er over is in de emmer gebruiken als compost voor de tuinplanten. Ondertussen gebruik ik de lege emmer om een nieuwe lading compost aan te maken.

Positieve punten:

  • De planten vinden het afgetapte sap erg lekker en doen het er goed op
  • Je krijgt goede compost voor je planten
  • De gft container van de gemeente is nu leger en die hoef je minder vaak aan de weg te zetten
  • Als je tuin wat groter is, zijn twee boksschool emmers een goede oplossing. Als de ene vol zit en rust, kun je meteen verder met de andere te vullen


Nadelen zijn:

  • Het is arbeidsintensiever. Je moet het gft afval goed klein maken. Zomaar bananenschillen erin gooien werkt niet. Sommige producten zoals macaroni worden lastig verwerkt. 
  • De emmer legen en schoonmaken is onhandig en een vies klusje. Het filter eruit halen gaat lastig en voor bij de gootsteen is hij net te onhandig en te groot. Dus doe ik dat meestal in de tuin met gieters water wat niet altijd prettig is met bepaald weer. 
  • De emmer wordt nogal zwaar als hij vol is
  • Het ruikt nogal “tropisch”
  • Voor een kleine tuin produceer je teveel compost als je twee emmers hebt

Het is dus een prachtig systeem, als je het ervoor over hebt om er wat meer werk aan te hebben. En de geur voor lief te nemen.