donderdag 16 juni 2016

Minimalist met een verzameling

Ik kom uit een echte verzamelaars familie. Als klein kind kreeg ik al mee hoe leuk een verzameling kan zijn. Ik ben met veel dingen begonnen, maar niets was blijvend. Tot ik anderhalf jaar geleden begon met het aanleggen van een bescheiden verzameling servies. Door iets te verzamelen dat ik daadwerkelijk iedere dag gebruik, en niet alleen om naar te kijken, vind ik het verzamelen niet zo'n probleem.

Ik merk wel dat het belangrijk is om je te begrenzen. Het servies moet in 1 kast passen en ik word steeds kritischer of het in goede staat is, of ik al genoeg van dat onderdeel heb en of het printje me wel aanstaat. Op deze manier probeer ik het binnen de perken te houden. In principe koop ik dit servies alleen bij de kringloopwinkel en niet in de winkel. Het is dus maar net of er aanbod is, soms vind ik weken niets. Ik mag van mezelf niets op marktplaats kopen. Op deze manier blijft het leuk.

Hobby's hebben is belangrijk. Maar ik zoek het verder vooral in dingen om te doen zoals tuinieren. Verzamelingen kunnen funest zijn voor het op orde houden van je leefomgeving. Ik zie dat helaas maar al te vaak gebeuren bij familieleden. Ze weten zich niet te begrenzen en het loopt al snel uit de hand.

Een aantal jaar terug ben ik met fototoestel de zolder van familieleden op geweest. Om alle verzamelde spullen die weg mochten op de foto te zetten. Notitieblok erbij voor de omschrijvingen. Thuis kon ik alles nog op marktplaats zetten. Dit heb ik twee keer voor ze gedaan en ik doe het nooit meer voor wie dan ook. Niet omdat ik te beroerd ben om te helpen. Maar omdat het eigenlijk idioot is dat ik zelf mijn zaakjes goed op orde heb en dan ondertussen wel een ander zijn zaakjes kan opknappen.

Doe jezelf een lol en begin geen verzameling of zorg ervoor dat je je beperkt. Zo kun je de boel op orde houden en blijft het leuk. Ook voor anderen die met je samenleven en zadel je in de toekomst anderen niet met jouw uit de hand gelopen hobby op.