donderdag 12 februari 2015

Minimaliseren: goed voorbeeld doet goed volgen

Tot voorheen een drama: het opruimen van spullen door de kinderen. En dan vooral mijn dochter. Ze speelt graag met alles door elkaar heen. Alleen is opruimen er niet bij. Ook hecht ze zich aan alles en houdt van knutselen. We probeerden de regel aan te houden dat 's avonds alles opgeruimd moet zijn. Maar als er zoveel spullen zijn, is dat niet haalbaar.

Pas hadden wij een ongemakkelijke zondagmiddag om haar kamer op orde te krijgen. Ze moest het echt helemaal zelf doen van mij, anders leert ze er niet van. Wel heb ik aanwijzingen gegeven. Dus niet tegen die hele hoop spullen aanhikken, maar met 1 soort beginnen. Bijvoorbeeld de knuffels, waar horen die en zo verder. Wel een poosje zoet geweest, maar alles was weer opgeruimd.

Dit is echter een tijdelijke oplossing. Je kunt alles wel opruimen en organiseren. Maar als er zoveel spullen zijn is het een kwestie van tijd tot het er weer ligt. Beter is dus om spullen ook weg te doen. Maar als ik dat opperde dan vond ze dat niets. Niet gaan forceren, het komt nog wel was mijn hoop. Geef haar de tijd dacht ik.

Gisteren begon ze opeens zelf over dat ze teveel spullen heeft waar ze niets mee doet. En dat ze deze wil weggeven of verkopen. En ze ging aan de slag met uitzoeken en hoe! Misschien was ze er mentaal klaar voor en zag ze de voordelen ook. Ze ziet hoe ik er mee bezig ben en dat haar broertje ook is begonnen met spullen weggeven. Goed voorbeeld doet goed volgen. Wat een vooruitgang! Ik ben daar erg blij mee. Niet alleen omdat het erg goed uitkomt zo vlak voor de verhuizing, het is ook een vaardigheid waar je je leven lang plezier van hebt.

Zegt ze tegen me: heb je zelf eigenlijk al iets weggegeven aan anderen? Ha, ha :) Ik heb haar verteld dat vroeger hier het hele huis vol met spullen stond. En dat ik al vrachten heb weggebracht of door anderen heb laten ophalen. Vanmorgen vroeg ging ze verder met uitzoeken. Echt een kanjer! :)