vrijdag 30 mei 2014

Kleiner wonen

Over ruim een half jaar vertrekken we naar onze nieuwbouwwoning. Eigenlijk gaan we kleiner wonen, wij vinden dat prettig. Zeker wat betreft de tuin scheelt dat de helft. Wij krijgen een hoop vragen en opmerkingen over onze keuzes:

  • Er is bijna geen voortuin. Wij vinden het juist prettig. We gebruiken de voortuin nu eigenlijk niet, maar je hebt er wel je onderhoud aan. Straks hebben we een strook om ons bankje en wat planten neer te zetten. Het doel is dan bereikt want je kunt toch lekker zitten en genieten, maar hebt er weinig werk aan.
  • De achtertuin is kleiner dan die van nu. In ons huurhuis zijn we verwend met een grote achtertuin. Straks krijgen we een stuk kleinere achtertuin. Ook dat vinden wij prettig. Ons doel is een zitje neer te zetten en wat moestuin planten te kweken. De kinderen spelen eigenlijk toch niet meer in de tuin, want gaan liever op verkenning in de buurt. Al de ruimte die meer is, kost je onderhoud. 
  • Geen topgevel gekozen. Dat klopt. We konden een topgevel kiezen. Dat ziet er erg leuk uit. Maar je betaalt er een hoop voor en qua ruimte win je er eigenlijk niet heel veel mee. Ik vind het wel leuk om straks als klein visje tussen de grote vissen te staan.
  • Geen openslaande deuren gekozen. Op de een of andere manier zijn openslaande deuren helemaal in. Terwijl die deuren eigenlijk ruimte innemen en we ons zitje niet goed kunnen neerzetten. Dus nee, dank je.
  • Niet voor een uitbouw gekozen. De balans tussen binnen en buitenruimte is voor ons precies goed zo.
  • Straks wel gezelliger maken. Veel mensen denken dat onze keuze om minder spullen te hebben voortkomt uit de keuze te gaan verhuizen. Natuurlijk speelt dat ook mee. Maar het is niet onze bedoeling om de boel straks weer vol te zetten als we eenmaal daar zitten. Het bevalt ons prima.
  • Badkamer keuzes. We hebben niet gekozen voor een tweede wc, ook niet voor een bad of badkamermeubels. Gewoon voor een goede douchecabine en basic wastafel gekozen. Dat wij het met basic spullen prima redden met zijn vieren, lijkt niet door te dringen.
  • Keuken keuzes. We hebben geen bovenkastjes gekozen. Vraagtekens, want waar moeten we dan alle spullen laten? Welke spullen???? We hebben niet zo veel keukenbenodigdheden. We hebben ook gewoon voor een 4 pits gasstel gekozen, meer pitten gebruiken we eenvoudig niet.
  • Afwerkingen. We hebben bijvoorbeeld standaard betegeling gekozen. We waren met spullen uitzoeken zo klaar. Ons criterium is of het voldoet en goed genoeg is. Prima voor ons.  
Veel mensen vinden het een leuke woning, maar wat opvalt is dat bijna iedereen in termen van meer denkt. Dus eigenlijk vinden ze alles te klein en niet luxe genoeg. Ze begrijpen onze keuzes en afwegingen niet.

Wij zijn er dik tevreden mee. En daar gaat het om :)